جراحی تعویض مجدد مفصل زانو، روشی است که برای جایگزینی کاشت زانو که دیگر به درستی کار نمی کند، انجام می شود. کاشت زانو به مدت طولانی طراحی شده است، اما برای همیشه دوام ندارد و مشکلات متعددی وجود دارد که می تواند باعث جراحی مجدد برای جایگزینی ایمپلنت شود.
تعویض مجدد زانو یک عمل جراحی بزرگ است زیرا انجام یک عمل جراحی تعویض می تواند برای بار دوم (یا سوم یا چهارم) در مفصل بسیار پیچیده تر باشد. با گذشت زمان، بافت اسکار، از دست دادن استخوان و بی ثباتی می تواند در ایجاد یک جراحی تکراری به یک درمان بسیار دشوارتر کمک کند.
تعویض ها چه مدت طول می کشد
بیشتر موارد تعویض مفصل زانو چندین دهه طول می کشد، برخی بیشتر. با این حال، مواردی نیز وجود دارد که نیاز به تعویض مفصل زانو است که پس از سال ها یا حتی فقط چند ماه انجام شود. درک اینکه چرا تعویض مفصل زانو فرسوده شده است، برای انجام موفقیت آمیز تعویض مفصل زانو بسیار مهم است.
به طور متوسط تعویض مفصل زانو بیش از دو دهه طول می کشد، اما گزارش هایی از ماندگاری بیشتر ایمپلنت ها وجود دارد و امید است که مواد جدید و تکنیک های جراحی بتوانند جایگزینی های زانو حتی با دوام بیشتری را فراهم کنند. با این اوصاف، مواردی وجود دارد که تعویض مفصل زانو ممکن است مدت زمان بسیار کمی ادامه داشته باشد. درصد کمی از بیماران (حدود 1 تا 2 درصد) در نهایت نیاز به تعویض مفصل زانوی خود در طی چند سال از زمان جراحی اولیه دارند.
دلایل ضروری بودن جایگزینی مجدد
به دلایل زیادی جایگزینی مجدد انجام می شود. برخی از رایج ترین موارد عبارتند از:
- شل شدن ایمپلنت
- عفونت مفصل
- بی ثباتی زانو
- چیدمان قطعات
در نهایت بسیاری از افراد دچار تعویض مفصل زانو می شوند زیرا این مشکل باعث درد قابل توجهی می شود. در حالی که درد به خودی خود می تواند یک مشکل باشد، اما نباید یک عمل جراحی تعویض مفصل زانو بدون درک علل بروز درد انجام شود. انجام این نوع جراحی برای درد بدون علت مشخص شده بعید است نتایج خوبی داشته باشد. در عوض، علت مشکل تعویض مفصل زانو باید دقیقا درک شود و باید برنامه ای برای رفع این مشکل در کاشت وجود داشته باشد. عملیاتی که برنامه مشخصی برای حل این مشکل نداشته باشد بعید به نظر می رسد مفید باشد.
ایمپلنت ها چگونه فرسوده می شوند؟
بیشتر موارد تعویض مفصل زانو با کلاه های فلزی انجام می شود که انتهای استخوان ران و قسمت بالای استخوان ران را می پوشاند. بین این کلاهک های فلزی یک قطعه پلاستیک قرار دارد که سطح صافی برای خم شدن ایمپلنت فراهم می کند. پلاستیک می تواند در طول زمان به صورت آرام و تدریجی فرسوده شود یا به طور ناگهانی فاجعه به بار بیاورد و خراب شود.
برخی شرایط وجود دارد که می توان فرسودگی را تسریع کرد. این شرایط شامل مواردی است که تراز بندی ایمپلنت های ایده آل نبوده، زانو ناپایدار (خیلی شل) باشد، یا اگر بیمار فعالیت هایی را انجام دهد که فشار زیادی به ایمپلنت وارد می کند. دانستن اینکه چه فعالیت هایی می تواند به ایمپلنت های تعویض مفصل زانو آسیب برساند می تواند به ماندگاری بیشتر قطعات تا حد ممکن کمک کند.
پزشک قبل از جراحی مجدد مفصل زانو چه کاری انجام می دهد؟
وقتی تصمیم برای تعویض مجدد مفصل زانو گرفته شود، جراح زانو معاینه بالینی کاملی را انجام می دهد و آزمایش اشعه ایکس و آزمایشات را انجام می دهد. در صورت مشکوک شدن به عفونت، ممکن است به آسپیراسیون زانو (مایع مفصلی که با سوزن برداشته می شود) نیاز باشد. سپس مایع مفصلی جهت تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می شود تا نوع خاص عفونت را شناسایی کند.
علاوه بر اشعه ایکس، سایر روش های تصویربرداری ممکن است مفید باشد، مانند اسکن استخوان، سی تی اسکن یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI). این فناوری های پیشرفته تصویربرداری می توانند تغییراتی در موقعیت یا شرایط اجزای پروتز را نشان دهند و همچنین به تعیین دقیق علت، محل و میزان از دست دادن استخوان برای کمک به برنامه ریزی برای جراحی کمک کنند.
چه زمانی به عمل جراحی مجدد در زانو نیاز دارید؟ علائم چیست؟
علائم اصلی که شما نیاز به تعویض مجدد زانو دارید شامل افزایش درد یا کاهش عملکرد زانو است که اغلب با تورم در اطراف زانو همراه است.
درد و تورم مداوم می تواند نشان دهنده شل شدن، ساییدگی یا عفونت باشد و محل درد می تواند در سراسر زانو (تعمیم یافته) یا در یک ناحیه خاص (موضعی) باشد. کاهش عملکرد زانو ممکن است منجر به لنگی، سفتی یا بی ثباتی شود. بیمارانی که این علائم و نشانه ها را نشان می دهند ممکن است نیاز به جراحی مجدد برای تعویض مفصل داشته باشند.
چرا تعویض های مجدد پیچیده تر هستند؟
جایگزینی مجدد به چند دلیل دشوار است. اول، وقتی کسی جراحی می کند، بافت اسکار ایجاد می شود و بافت های نرم کمتر قابل شناسایی هستند. انجام عمل جراحی دوم همیشه دشوارتر است. دوم، هنگام انجام تعویض مفصل زانو، استخوان برداشته می شود. هنگام انجام تعویض مجدد زانو، اغلب باید استخوان بیشتری برداشته شود و در نتیجه مشکل کاشت ممکن است برخی از آن ها از بین بروند. حفظ استخوان کافی برای حمایت از کاشت جدید می تواند یک چالش باشد. سرانجام، به دست آوردن زانو به اندازه کافی انعطاف پذیر برای حرکت، در عین حال پایدار برای ثابت نگه داشتن شما، در شرایط تعویض مجدد نیز دشوارتر است.
نتایج تعویض مجدد مفصل زانو
نتایج حاصل از جراحی تعویض مجدد مفصل زانو نسبت به جراحی تعویض اولیه کمتر مطلوب است. گفته شده است، نتایج کاملا متغیر است، زیرا مدیریت برخی از مشکلات که نیاز به جراحی دوم دارند بسیار ساده تر است و برخی دیگر بسیار پیچیده است.
مشکل تلاش در مقایسه نتایج تعویض مجدد زانو این است که دلایل انجام جراحی و میزان عمل جراحی آنقدر متغیر است که نتیجه گیری بر روی داده ها دشوار است. با این حال، بیشتر مطالعات انجام شده در زمینه تعویض مجدد مفصل زانو، در اکثر بیماران عملکرد بهبود یافته (80 درصد یا بیشتر) را نشان می دهد.