لگن قسمت حلقوی گود و ضخیمی از استخوان است که در انتهای ستون فقرات قرار گرفته. شکستگی لگن امری چندان شایع نیست و تنها 3 درصد از شکستگی های استخوان در بزرگسالان را شامل میشود.
بیشتر شکستگی های لگن درحوادثی مانند تصادف با ماشین به دلیل وارد آمدن ضربه یا فشار زیاد اتفاق میافتند. از آنجا که لگن در مجاورت رگ های خونی و اندام های اصلی قرار دارد، شکستگی لگن ممکن است باعث خونریزی گسترده و آسیب های دیگری شود که نیاز به درمان فوری دارند.
در برخی موارد ممکن است حادثه های بسیار جزیی مانند یک زمین خوردن ساده در یک فرد مسن که استخوان های ضعیف تری دارد باعث شکستگی لگن شود.
درمان شکستگی لگن بسته به شدت آسیب وارده متفاوت خواهد بود. در حالی که شکستگی هایی که در اثر حوادث جزیی مانند زمین خوردن ایجاد می شوند را اغلب می توان به آسانی و با مراقبت های محافظه کارانه مدیریت کرد، درمان شکستگی لگن بر اثر حوادث شدید معمولاً نیاز به جراحی برای بازسازی لگن و بازیابی ثبات لگن دارد تا بیمار بتواند فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرد.
آناتومی لگن
لگن قسمت حلقوی گود و ضخیمی از استخوان است که در انتهای پایین تنه، مابین ستون فقرات و پاها قرار دارد. استخوان های لگن شامل موارد زیر است:
- ساکروم (استخوان بزرگ مثلثی شکل در قاعده ستون فقرات)
- دنبالچه
هر استخوان حلقه لگنی شامل سه استخوان ایلیوم، ایسکیم و پوبیس است که در دوران کودکی جدا از هم هستند اما با رشد انسان این استخوان ها به هم جوش می خورند. این سه استخوان بهم می پیوندند و حفره ی استابولوم را تشکیل می دهند، کاسه توخالی که مفصل گوی و کاسه ای ران را تشکیل میدهد.
نوارهایی از بافت های پیوندی قوی به نام رباط ها، لگن را به استخوان خاجی یا همان ساکروم پیوند داده و حفره ای کاسه مانند در زیر قفسه سینه ایجاد می کنند.
عصب های اصلی، رگ های خونی و قسمت هایی از روده، مثانه و اندام های تولید مثل همگی درون حلقه لگنی قرار دارند. لگن از این ساختارهای مهم در برابر آسیب دیدن محافظت می کند. همچنین به عنوان لنگری برای عضلات کفل، ران و شکم عمل می کند.
از آنجا که لگن یک ساختار حلقه مانند است، شکستگی در قسمتی از ساختار لگن اغلب با پارگی یا آسیب دیدگی رباط ها در قسمتی دیگر از ساختار لگن همراه خواهد بود. پزشکان چندین الگو را شناسایی کرده اند. الگوی خاص شکستگی در لگن به جهت شکستگی و میزان نیرویی که باعث آسیب شده است، بستگی دارد.
انواع شکستگی لگن کدامند؟
علاوه بر اینکه توصیف شکستگی های لگن بر اساس الگوی شکستگی انجام می شود، شکستگی های لگن اغلب بر اساس میزان آسیب وارده به تمامیت ساختاری حلقه لگن نیز با عناوین “پایدار” یا “ناپایدار” توصیف می شوند.
شکستگی پایدار
در این نوع شکستگی، غالباً فقط یک شکستگی در حلقه لگن دیده میشود و انتهای شکسته ی استخوان ها به طرز مناسبی در کنار هم قرار میگیرند(به این معنی که از هم فاصله نمیگیرند یا جا به جا نمیشوند). شکستگی با انرژی کم اغلب از نوع شکستگی پایدار در لگن است.
شکستگی ناپایدار
در این نوع از شکستگی، معمولاً دو یا چند شکستگی در حلقه لگن وجود دارد و انتهای استخوان های شکسته به طور صحیح روی هم قرار نمی گیرند (جابجا می شوند و یا از هم فاصله می گیرند). این نوع شکستگی بیشتر به دلیل یک حادثهی شدید اتفاق می افتد.
شکستگی های پایدار و ناپایدار در لگن را نیز می توان به شکستگی های « باز» و شکستگی های «بسته» تقسیم کرد.در شکستگی «باز» قطعات استخوان از پوست بیرون می زنند، اما در شکستگی های «بسته» پوست پاره نمی شود. شکستگی های باز بسیار جدی هستند زیرا، با پارگی پوست، هم در زخم و هم در استخوان امکان عفونت وجود دارد. برای جلوگیری از عفونت نیاز به درمان و رسیدگی فوری است.
دلایل شگستگی استخوان لگن
وارد شدن ضربه های شدید
شکستگی لگن ممکن است ناشی از وارد آمدن ضربه ی شدید باشد مانند آنچه که در شرایط زیر رخ می دهد:
- برخورد با موتور و یا ماشین
- حوادث غیرمترقبه
- سقوط از ارتفاع زیاد مانند سقوط از نردبان
بسته به جهت و شدت فشار وارده، این آسیب ها می توانند بسیار خطرناک باشند و برای درمان آنها نیاز به انجام عمل جراحی باشد.
ضعف استخوان
شکستگی لگن شو نیز ممکن است به دلیل ضعف یا پوکی استخوان رخ دهد. این مسئله بیشتر در افراد مسن رایج است که استخوان هایشان در اثر پوکی استخوان ضعیف شده اند. در این بیماران حتی با یک زمین خوردن ساده در حالتی که ایستاده اند یا فعالیت روتین مانند بیرون آمدن از وان یا پایین آمدن از پله ها را انجام میدهند، ممکن است دچار شکستگی شوند. این آسیب ها معمولاً از نوع شکستگی های پایدار هستند که به تمامیت ساختار حلقه لگن آسیب نمی رسانند، اما ممکن است باعث شکستگی استخوان شوند.
دیگر علل شکستگی لگن
به ندرت ممکن است شکستگی هنگامی رخ دهد که قطعه ای از استخوان ایسکیم از محلی که عضلات همسترینگ به استخوان متصل می شود ، جدا شود. به این نوع شکستگی، شکستگی اوالژن گفته می شود و بیشتر در ورزشکاران جوانی که هنوز در حال رشد هستند دیده می شود. در شکستگی اوالژن معمولاً لگن ناپایدار نمی شود و یا آسیبی به اندام های داخلی وارد نمی آید.
علائم شکستگی لگن
لگنی که شکسته باشد تقریباً همیشه دردناک است. این درد با حرکت دادن کفل یا ران و یا تلاش برای راه رفتن تشدید می شود. غالباً بیمار سعی می کند مفصل ران یا زانوی خود را در وضعیت خاصی خمیده نگه دارد تا از تشدید درد جلوگیری کند. بعضی از بیماران ممکن است در ناحیه ران دچار تورم یا کبودی شوند.
اقداماتی که برای تشخیص شکستگی لگن لازم است که انجام شوند شامل آتلبندی اورژانسی در مرحلهی اول، معاینه توسط پزشک متخصص و انجام تصویربرداری می باشد.
راه های درمان شکستگی استخوان لگن چه می باشد؟
روش درمان بر اساس چند عامل انتخاب می شود. عواملی مانند:
- الگوی خاص در شکستگی لگن
- میزان جابجایی استخوان های شکسته شده
- شرایط کلی شما و آسیب هایی که به شما وارد شده
عوارض ناشی از شکستن لگن
جراحی شکستگی لگن نیز مانند هر جراحی دیگری خطرات مرتبط با خود را دارد. پزشک درباره هر یک از این خطرات با شما صحبت می کند و اقدامات خاصی را برای جلوگیری از عوارض احتمالی انجام می دهد. عوارض احتمالی عبارتند از:
- مشکلات ترمیم زخم، از جمله عفونت
- آسیب به اعصاب یا رگ های خونی
- لخته شدن خون
- آمبولی ریوی – لخته شدن خون در ریه ها