دکتر محمدطاهر قادری - متخصص ارتوپدی در شیراز

شیراز، قصرالدشت، مقابل مسجدالرسول، مرکز فوق تخصصی جراحی زانو و لگن ژیوان

ایکس ری، سی تی اسکن، ام آر آی

ایکس ری، سی تی اسکن، ام آر آی در شیراز

فهرست محتوا

تصویر برداری یکی از راه های بررسی و تعیین دقیق علت و محل برخی از بیماری ها می باشد. شایع ترین روش های تصویر برداری شامل X- Ray ،(computed tomography) CT scan  و (magnetic resonance imaging) MRI می باشد. پزشک متخصص از طریق تصویر برداری پزشکی می تواند درون اندام ها و بخش های مختلف بدن همانند استخوان ها، عضلات، مفاصل، رباط ها، اعصاب و عروق را دیده و اختلالات موجود در این بافت ها را تشخیص دهد.

X-Ray

X-Ray یا رادیوگرافی ساده رایج ترین و در دسترس ترین روش تصویر برداری پزشکی می باشد. حتی در مواقعی که برای تشخیص نهایی نیاز به تصویر برداری پیچیده تر و یا آزمایشات تخصصی تر وجود داشته باشداحتمالا پزشک شما قبل از آنها یک رادیوگرافی ساده درخواست کند.

برای انجام رادیوگرافی بخش و مفصل مورد نظر بین ماشین X-Ray و سنسور دیجیتال X-Ray قرار می گیرد و از طریق ارسال امواج الکترومغناطیس تصویر مورد نظر تهیه م یگردد. به صورت کلی انجام X-Ray خطر و محدودیت خاصی نداشته و تنها در مواردی که بیمار باردار باشد احتیاطات خاصی خواهد داشت.

X-Ray

البته مطالعات و بررسی ها نشان داده اند انجام محدود و تعداد کم X-Ray خطری برای مادر و جنینن درون شکم وی نخواهد داشت. با این حال چنانچه فرد باردار باشد بهتر است قبل از انجام X-Ray با پزشک متخصص خود مشورت کند. روی یک کلیشه ی رادیوگرافی استخوان ها، برخی تومور ها و سایر بافت های سخت بدن به دلیل جذب امواج گسیل شده به رنگ روشن دیده می شوند. با توجه به نوع مفصل و نوع آسیب فرد، درخواست رادیوگرافی ممکن است در زوایا و صفحات خاص درخواست شود. گاهی اوقات هدف از درخواست X-Ray تعیین برخی زوایا و اندازه های مفاصل و استخوان های بدن می باشد که می بایست به صورت تخصصی انجام شود

CT scan

CT scan

سی تی اسکن یک روش تصویربرداری می باشد که با ترکیب کردن X-Ray با تکنولوژی کامپیوتر می تواند تصویری دقیق و 3 بعدی از بدن تهیه کند. از طریق سی تی اسکن می توان اندازه، پوزیشن و شکل ساختارهای مختلف بدن مثل احشاء، استخوان ها، بافت ها و تومور ها را مشاهده کرد.

چنانچه فرد باردار باشد بهتر است قبل از انجام سی تی اسکن با پزشک متخصص خود مشورت کند. انجام سی تی اسکن نسبت به X-Ray نیاز به وقت و هزینه بیشتری دارد.

ام آر آی  (MRI)

MRI یکی دیگر از روش های تصویر برداری است که می توان از طریق آن تصاویری دو بعدی از مقاطع مختلف بدن تهیه کرد. بر خلاف سی تی اسکن و ایکس ری در MRI از اشعه استفاده نمی شود و به جای آن از یک میدان مغناطیسی و با کمک کامپیوتر تصاویری با کیفیت از بافت های مختلف بدن مثل رباط ها، غضروف، عضلات و … تهیه می کند. چنانچه در بدن خود ضربان ساز (pace maker)، ایمپلنت، ابزار یا پروتز فلزی یا هر شی فلزی دیگری در بدن خود دارید می بایست قبل از انجام MRI با پزشک متخصص خود مشورت کنید.

مقالات دیگر: اضافه وزن و مشکلات آن در ارتوپدی

با قرار گرفتن در محیط دستگاه MRI یک میدان مغناطیسی اطراف شما شکل می گیرد که از طریق تحلیل آن از طریق کامپیوتر می توان تصویری دقیق و دو بعدی از بافت های مختلف بدن از جمله بافت های نرم شامل رباط ها، مینیسک، عضلات، غضروف ها و … به دست آورد.

ام آر آی  (MRI)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *