برخی اقدامات برای آماده سازی بیمار قبل از جراحی توسط پزشک انجام میشود. در این مقاله به توضیح این اقدامات توسط دکتر محمد طاهر قادری پرداخته می شود.
تقویت عضلات
هر چه با بدن سالم تری به جراحی بروید، بهبودی سریع تر و آسان تر خواهد بود. نیازی نیست بدن خود را با یک برنامه ی تناسب اندام طاقت فرسا تحت فشار قرار دهید. چند دستورالعمل ساده را دنبال کنید:
- حداقل شش هفته قبل از جراحی، تمرینات تقویتی را شروع کنید.
- اگر تازه ورزش می کنید، به آرامی شروع کنید.
- اگر اهل ورزش هستید، شدت، مدت یا دفعات تمرین خود را افزایش دهید. بدن خود را برای چالش آینده آماده کنید. مطمئن باشید که این کار با آسیب یا وضعیت بدنی شما تداخلی نخواهد داشت.
مطالعات پزشکی انجام شده بر روی بیماران جراحی تعویض مفصل زانو و مفصل ران که در شش هفته تمرینات قبل از جراحی شرکت کرده بودند (این جلسات شامل تمرینات قدرتی در آب و زمین و تمرینات هوازی و انعطاف پذیری بود) نشان داد این شرکت کنندگان شانس خود را برای نیاز به توانبخشی بستری تا 37 درصد کاهش دادند. تقویت عضله چهار سر و عضلات لگن قبل از جراحی تاثیر به سزایی در بازگشت سریع تر بیمار به زندگی عادی و پشت سر گذاشتن دوران نقاهت دارد، این چند ورزش ساده را انجام دهید:
- عضله چهار سر ران را منقبض کنید و به مدت 10 ثانیه نگه دارید. (این ورزش را روزی 3 بار و هر بار 7 دفعه تکرار کنید.)
- در حالی که عضله چهار سر ران را منقبض کرده اید، مچ پا را به سمت بالا گرفته و پا را به صورت کامال صاف بالا بیاورید و به مدت 10 ثانیه بالا نگه دارید. (این ورزش را 3 بار در روز و هر بار 30 دفعه تکرار کنید.)
- به پهلو دراز بکشید، در حالیکه پای آسیب دیده در بالا قرار دارد پا را صاف بالا بیاورید تقریبا 30 سانتی متر از زمین فاصله دهید 10 ثانیه نگه دارید و به آرامی پایتان را پایین بیاورید. (این ورزش را 3 بار در روز و هر بار 30 دفعه تکرار کنید)
- به پشت دراز بکشید هر دو زانو را 90 درجه خم کنید و عضله های شکم را با کشیدن شکم به داخل به سمت ستون فقرات سفت کنید و باسن را از زمین جدا کنید و پل بزنید به نحوی که زانو، لگن و قفسه سینه در یک راستا باشند 10 ثانیه نگه دارید وسپس به حالت اولیه برگردید (این ورزش را 3 بار در روز و هر بار 30 دفعه تکرار کنید.)
برنامه تمرین قبل از عمل، عملکرد را افزایش می دهد و درد را کاهش می دهد، بنابراین می توانید عمل جراحی مطلوبی را سپری کنید.
چه داروهایی را قبل از جراحی باید قطع کنیم؟
- داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون)
داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده های خون) معمولا چند روز قبل از جراحی باید قطع شوند. ممکن است الزم باشد داروهای خوراکی یا داروهای تزریقی یا داخل وریدی جایگزین شوند. لازم است هم با جراح و هم با پزشک خود (که داروهای ضد انعقاد را تجویز کرده است) در مورد زمان بهینه قطع این داروها مشورت کنید. لطفا توجه داشته باشید که بسیاری از داروها و فرآورده های گیاهی ممکن است ضد انعقاد (رقیق کننده های خون) باشند، اگرچه برای این منظور استفاده نمی شوند.
داروهای ضد انعقاد تجویزی عبارتند از:
- وارفارین (کومادین)
- انوکساپارین (Lovenox)
- کلوپیدوگرل (پالویکس)
- تیکلوپیدین (Ticlid)
- آسپرین
- دی پیریدامول (پرسانتین)
داروهای ضد انعقاد بدون نسخه (بدون نسخه یا گیاهی) عبارتند از:
- ویتامینE
- سیر
- زنجبیل
کنترل قند خون
قبل از عمل، قند خون باید کنترل شود و HBA1C به زیر 7 برسد تا احتمال عفونت بعد از عمل کاهش یابد.اگردیابتی هستید با پزشک خود در رابطه با استفاده از انسولین یا مصرف قرص خود در صبح روز جراحی صحبت کنید.
عفونت مجاری ادراری
افرادی که یک یا دو هفته پیش از جراحی سابقه عفونت ادراری و تکرر ادرار داشته اند باید حتما توسط پزشک اورولوژیست معاینه شوند و نسبت به درمان آن پیش از جراحی اقدام نمایند. وجود عفونت ادراری میتواند باعث افزایش عوارض پس از عمل شود. همچنین مردهای مسن قبل از جراحی باید از نظر وجود مشکلات پروستات بررسی شوند و در صورت وجود مشکل در صدد رفع آن پیش از جراحی ارتوپدی برآیند. اگر قبل از عمل، سرماخوردگی یا آنفولانزا گرفتید و علائم تب، سرفه های خلط داردارید یا حال عمومی مساعدی ندارید، لطفاً با پزشک خود تماس بگیرید و در مورد اینکه آیا باید جراحی را به تعویق بیندازید یا خیر مشورت کنید.
سیگار کشیدن
مطالعاتی که بعد از انجام جراحی های ارتوپدی روی بیماران انجام شده است، نشان می دهد عادت های زندگی بیمار، تأثیر زیادی در نتیجه حاصل از این نوع جراحی ها دارد. در میان عادت های زندگی، سیگار کشیدن بیمار به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورهای خطر بعد از جراحی مطرح است. بیماران سیگاری دوره بستری طوالنی تری در بیمارستان دارند. سیگار موجب کاهش جریان خون در محل شکستگی و عمل جراحی میشود و میزان اکسیژن خون را کاهش می دهد همچنین توانایی تدافعی گلبول های سفید خون در مقابله با عفونت را کاهش می دهد و گلبول های سفید نمی توانند به خوبی با باکتری ها مقابله کنند. این تاثیرات بهبود زخم را به تاخیر می اندازد و احتمال عفونت زخم را بیشتر میکند. سیگاری هایی که از شش هفته قبل از جراحی شکستگی، سیگار کشیدن خود را قطع کرده اند شکستگی شان زودتر جوش خورده و عوارض کمتری نسبت به کسانی دارند که به سیگار کشیدن خود ادامه میدهند.
افزایش وزن
هر جراحی عوارضی را به همراه دارد، اما افراد با وزن بیشتر در معرض خطر بیشتری برای عوارض عمده پس از جراحی هستند. این خطرات عبارتند از:
- عفونت
افراد دارای اضافه وزن، ریسک عفونت بیشتری در نزدیکی محل زخم دارند. بافت چربی اضافی همچنین می تواند مدت زمانی را که آنها در اتاق عمل می گذرانند افزایش دهد که منجر به افزایش خطر عفونت می شود.
- مشکلات قلبی
مطالعات نشان داده است که بیماران دارای اضافه وزن که تحت تعویض کامل مفصل ران قرار میگیرند، ممکن است پس از عمل جراحی دچار مشکلات قلبی از جمله حمالت قلبی شوند.
- لخته خون
وزن اضافی خطر ایجاد لخته خون پس از جراحی را افزایش می دهد. این لخته ها ممکن است در پاها (ترومبوز وریدی عمقی یا DVT) یا در ریه ها ( آمبولی ریه یا PE) ایجاد شوند. هنگامی که این لخته ها در ریه ها ایجاد می شوند، می توانند زندگی را تهدید کنند.
بیشتر بخوانید: اضافه وزن و مشکلات آن در ارتوپدی (ستون فقرات و زانو)
سوالات متداول
زخم ها برای بهبودی پس از جراحی به منبع سالم خون و اکسیژن نیاز دارند. چربی اضافی می تواند سرعت رسیدن خون و اکسیژن را به محل جراحی کم کنند که این امر زمان بهبودی را افزایش می دهد.
یکی از شرایطی که بیهوشی را خطرناک تر میکند، آپنه خواب است که می تواند باعث توقف موقت تنفس در هنگام خواب شود. احتمال ابتال به آپنه خواب در بیماران چاق بسیار بیشتر از سایرین است.
مطالعات بسیاری نشان داده اند که بیماران با وزن بیشتر ، به علت عفونت، دررفتگی یا شکستگی در معرض خطر بیشتری برای نیاز به جراحی دوم هستند.
یک پاسخ
دکتر جان دوره نقاحت عمل چند روز هست؟